Leidingen, boilers & buitenkranen
Waterleidingen leggen wij aan in alle gangbare diameters, in zowel koper als kunstof.
Oplossen van lekkages, vervanging / verwijderen van loden leidingen, aanleggen van buitenkranen & boilers.
Ook het installatie klaar maken van uw nieuw te plaatsen keuken volgens het schema van uw keukenleverancier is aan ons toevertrouwd.
Loden waterleidingen
Het komt nog regelmatig voor dat er in een woning loden waterleiding(en) in bedrijf zijn. In Nederland hebben we drinkwater van zeer goede kwaliteit. In veel huizen bevinden zich echter nog loden waterleidingen. Wanneer drinkwater door zo'n leiding loopt, kunnen deeltjes lood in het water terechtkomen.
Voor vrijwel niemand levert het drinken van dit water gevaar voor de gezondheid op, maar zuigelingen tot één jaar lopen wel enig risico. Daarom is het verstandig, als in uw woning een loden waterleiding zit, bij de bereiding van flesvoeding bronwater te gebruiken.
Hoe herken ik een loden leiding?
Een loden leiding is te herkennen aan de grijze kleur, een koperen leiding is roodbruin. Vaak zijn ze echter geschilderd en de meeste zijn verwerkt in de vloer of muur. Soms is alleen een gedeelte van een leiding, op de gemakkelijk bereikbare plaatsen, te vervangen. Het is dus niet eenvoudig om erachter te komen of u met een loden leiding te maken heeft. MultiGoed kan u als erkend installateur hierover meer zekerheid geven.
De vervanging van loden leidingen in de woning is een zaak van de woningeigenaar. Huurders van woningen kunnen bij de eigenaar van de woning navragen of er zich een loden drinkwaterleiding bevindt. In woningen die na 1960 gebouwd zijn, komen deze niet voor.
Wanneer u door de drinkwatermaatschappij benaderd bent voor plaatsing van een nieuwe watermeter dienen er vanaf de watermeter voorzieningen te zijn getroffen, zodat plaatsing van de nieuwe meter kan plaats vinden. Nieuwe meters kunnen namelijk niet worden aangesloten op loden leidingen en de leidingvoorziening in de woning vanaf de meter komt voor rekening van de woningeigenaar.
Boilers
Wanneer het tappunt in uw keuken enige afstand verwijdert is van uw warmwatervoorziening (combiketel) is een keukenboiler of een combi-kokendwaterkraan een alternatief. Over het algemeen levert dit geen milieuvoordeel op aangezien deze boilers werken op elektriciteit. Het verkort echter wel de wachttijd op warm water.
Volgens de meeste standaarden is een wachttijd voor warm water tot 30 seconden acceptabel.
Bij langere wachttijd is het belangrijk te (laten) controleren wat de oorzaak is: de wachttijd van het warmwatertoestel, of lange en dikke warmwaterleidingen (langer dan 10 meter, meer dan 13 mm binnendiameter).
Vervang het toestel door een moderne (combi)ketel als de wachttijd de oorzaak is; moderne toestellen hebben een korte wachttijd.
Zijn de lange leidingen de oorzaak, en zit er een verbouwing in het verschiet? Verplaats dan meteen het warmwatertoestel dichter bij de keuken. Gaat u niet verbouwen en kunt u leven met de wachttijd, dan helpt u het milieu het meest door koud water op te vangen terwijl u wacht, en dat later te gebruiken.
Voorkom onnodig energieverbruik als u toch een close-in boiler neemt: sluit de close-in boiler aan op een tijdklok en verlaag de temperatuur van 80 naar 60 graden Celsius.
Buitenkranen
MultiGoed plaatst regelmatig (vorstvrije) buitenkranen zodat de kans op een bevroren leiding is uitgesloten en het aftappen/afsluiten van uw buitenkraan overbodig wordt.
Een vorstvrije buitenkraan heeft als grote voordelen dat deze het ook zal doen tijdens strenge winters. Bij een normale kraan loop je het risico om te vergeten om de kraan af te tappen. Als hierdoor de leiding bevriest kan de leiding barsten en moet de buitenkraan dus vervangen worden. Een vorstvrije buitenkraan tapt zichzelf automatisch af omdat het afsluitpunt binnen in je woning zit.