Media
Slimme meters & Thermostaten
Naar aanleiding van het programma Kassa aangaande slimme meters en slimme thermostaten is het handig enige helderheid te scheppen als je de vele reacties leest of hoort. Om te beginnen dien je onderscheid te maken tussen de zogenaamde ‘slimme’ meters en al dan niet ‘slimme’ thermostaten.
Een slimme meter wil zeggen dat deze hetzelfde doet als uw oude meter, namelijk het registreren van uw gebruik ten aanzien van gas of elektriciteit. Het slimme eraan is dat deze meters zelfstandig het gebruik doorgeven aan uw energieleverancier zonder dat u meterstanden dient op te nemen en door te geven of dat er iemand voor langs komt. Ook bestaat de mogelijkheid dat u bijvoorbeeld 6 keer per jaar uw verbruikte eenheden kunt zien, echter dit is een keuze mogelijkheid die de netbeheerder u geeft. De “slimme’ gasmeter communiceert middels Blue-tooth of bedraad met uw “slimme’ elektriciteitmeter en deze geeft via het netwerk uw verbruikseenheden door aan de netbeheerder / energieleverancier. Dat deze meters zelfstandig voor een besparing zorgen is niet juist behalve dat u d.m.v. inzicht kostenbesparende maatregelen kan nemen.
‘Slimme’ thermostaten.
Uiteraard is het uitgesloten dat een slimme thermostaat zomaar geld bespaart of opleverd. Het ligt immers volledig aan het ge- / verbruik van de bewoner en hoe hij met de geboden functies omgaat. De formulering in reclamespots klopt zodoende niet, behalve dat deze apparatuur een bijdrage kan leveren in het makkelijker maken van energie-besparende maatregelen dmv inzicht in verbruikskosten en dat deze apparatuur meedenkt met het verbruikspatroon van de bewoner.
Dat Energieleveranciers de klant graag aan zich binden is logisch, dit wil een locale groentenboer immers ook, evenals het programma Kassa de kijkers graag aan zich bindt, zodat het programma bestaansrecht heeft d.m.v. de kijkcijfers. Bij de hoogte van de verdienmodellen van de verschillende aanbiedingen kunnen vraagtekens worden geplaatst. Echter de uiteindelijke beslissing om voor een bepaald apparaat te kiezen ligt ten allen tijde bij de consument en zijn gezond verstand. Als men zich luxer wil vervoeren dan de fiets en men kiest voor een auto hangt daar een prijskaartje aan.
Er zijn systemen die kamerafhankelijk kunnen regelen zoals bijvoorbeeld het Honeywell Evohome, echter uiteraard zit ook daar wel een investeringsbedrag aan vast en ligt het volledig bij de bewoner of die deze investering wil doen en hoeveel rendement dit dan vervolgens opleverd of hoe snel deze is terugverdient.
Ook zijn er gratis systemen met ruim inzicht in ketelprestaties en verbruik zoals het Intergas Incomfort waarbij ook via een App kan worden bediend en dit is bij bepaalde Installateurs zoals MultiGoed & Warmgarant bij afname van een nieuwe CV-ketel geheel gratis. Het systeem werkt uiteraard bij een Intergas CV-ketel in combinatie met een Honeywell thermostaat.
Door technologische vooruitgang kan ook energie bespaart worden. De huidige Hoog Rendement Cv-ketels zijn immers een stuk zuiniger dan voorgaande versies. Inmiddels zijn er HR CV-ketels (bijv. Intergas Eco versies) met een zogenaamde A-labelpomp die dezelfde prestaties leveren maar dit doen met de helft minder energie, en de invoering van deze pompen zal op bepaalde termijn verplicht worden vanuit Brussel.
Feitelijke besparing van energie(kosten) ligt natuurlijk uiteindelijk volledig bij de bewoner en hoe deze met energie omgaat, de geboden apparatuur bied slechts handvatten in hoe hiermee om te gaan. Elke dag 1 Lamp minder aan maar vervolgens dagelijks 2 minuten langer douchen zorgt nou eenmaal niet voor een besparing.